27 Temmuz 2015 Pazartesi

DO IT YOURSELF (DIY) AYAKKABILAR

DIY'NİN anlamı kendin yap demek. Yani yaptığın şeyin aşamalarını gösterdiğin zaman başkaları da bunu yapabilir hale geliyor. Bu opensource  (açık kaynak) anlamına da geliyor bir nevi. Benim yaptığım da tüm Tasarımsal eşyalarımı ürettiklerimi aşamaları ile burda göstererek küçük bir DIY mekanı yaratmak.. yani açıklası yaptığım şeylerin sadece bende oluyor olması hoşuma da gitmiyor değil 😊 Fakat yaptığın şeyin insanlara ulaşıp çoğaldığını görmek de bambaşka...
Gelelim bu sefer ne yaptığıma aşağıda görüyorsunuz ki pantolon yapımında kullandığım harf cetveli ile ayni marka sharpie kalemleri ile ayakkabı boyadım ve bu ayakkabılardan tasarımı farklı 2 çeşit yaptım.Bunlar ikinci tasarımım;








Ayakkabıya onlarca para vermekten ise ucuz bir şey alıp kendi ellerimle onu değerli hale getirmek bambaşka bir duygu bence..
Üzerlerinde mimarlık sanat iç mimarlık tasarımcı gibi kelimeler yazıyor ingilizce ve tabii bloguma da ismini veren kendi yarattığım bir kelime arTchitect yazıyor. Aslında anlamı yok ama art sanat demek architect ise mimar anlamına geliyor. Bende bu iki kelimeyi birleştirerek bir kelime oyunu ile bu kelimeyi üretim 😊


Bu ayakkabı çifti ise ilk tasarımım. Kendimi ifade eden ve sevdiğim bir çok şeyin simgeleri üzerinde olan bir tasarım olmuş oldu bu ayakkabılar. 







Bunlar da ayakkabıların gece ve mavi renk ışık altındaki görüntüsü :-)

10 Temmuz 2015 Cuma

ATÖLYE STAJI ( IND190 )

Bilgi Üniversitesinde 1. yılın sonunda yapılan IND190 stajı kapsamında  Ken Isaacs'in opensource(açık kaynak) olarak tasarladığı 'living stucture' ve 'storage' isimli ev için yapılan mobilya tasarımını yeniden yorumlamak üzere olan bu atölye stajının amacı CNC kesimi ile mobilya üretmekti.
Sol tarafta Ken'in yaptığı tasarımın bire bir aynısı olan modelinin SketchUp programında çizilmiş halini görüyorsunuz. Bizde Ken Isaacs'in bu LIVING STUCTURE isimli tasarımınıseçerek CNC kesimle üretilmesine olanak verecek şekilde yeniden yorumlayarak ürettik. Burda bizim için önemli kriterler birleşim detayları bu yeni teknoloji ile üretilebilecek ve yapışkan çivi vs. gibi ürünler kullanılmayacaktı. 



Buna istinaden birleşim detaylarını ve modeli geliştirerek bu mobilyayı ürettik.Sadece birleşme detaylarını değil modeli de geliştirdik ve bu şekilde bir tasarım ortaya çıktı.

 Burda birleşim detayımızın denemelerini görüyorsunuz.






                                                                Aşağıda bu tasarımı üretme aşamalarımızı gösteren fotoğraflar ve en sonunda üretimimize ve stajımıza çok katkısı olan öğretmenlerimizle çekildiğimiz bir fotoğraf var. Grup arkadaşlarıma ve emeği geşen herkese çok teşekkürler :).



 CNC kesimde çekilen bir fotoğraf. makina çok ses yapıyor ve talaşlar çıkıyor ortaya bu yüzden gözlük ve kulaklık takıyoruz.


CNC makinasının yakından bir resmi. Bu makina ile tam kesme ve malzemenin yarısına kadar kesme delme gibi özelliklerle üretim yapabiliyoruz. yani 3 boyutlu çizimlerle 3 boyutlu kesimler yapabiliyoruz.

 Bizim kullandığımız kesim teknikleri de pocket dediğimiz cep açarak yani malzemenin yarı kalınlığına kadar keserek , delerek ve tam keserek üretim.



Plakamızın tamamının görünümü.



Burada da kesimden çıkan parçaları zımpara ile düzgün bir hale getiriyoruz.

 Ve birleştirmeye başlıyoruz..





 Ve birleştirildiğinde...





VE HOCALARIMIZLA BİRLİKTE...
Onur ceritoğlu
Semra Horuz
Gözde Sarlak
GRUP ARKADAŞLARIM ; sırasıyla
Burcu Berber ( ben )
Büşra Hamzaoğlu
Azra Tulu Cumhur
Pınar Under Sınav
İpek Dağarcıkoğlu
Fatma Oran
Maide Çevik (resimde bulunmamaktadır.)
  
VE TÜM STAJ GRUBUMUZLA TOPLU BİR FOTOĞRAF...



Ve stajımızı anlatan kısa videomuz...








6 Temmuz 2015 Pazartesi

Pantolon Tasarımı

En sevdiği pantolona bir şeyler döküp, yıkandığında çıkmadığını gördüğünde çok üzülen bir çok kişi olmuştur elbet :). Bunlardan biri de benim tabii. Bir mimarlık öğrencisi olarak projeleri yaparken birçok kirli işlerle uğraşmak zorunda kalıyorum. Mesela final ödevimizi yaparken verniklememiz gerekiyordu ve bu işlemi yaparken tahmin edersiniz ki en sevdiğim kotumu vernikledim ve doğal olarak tinerle bile çıkaramadım:( Ee mimarlık öğrencisiyiz ya yapalım bir tasarım dedik :) Herkesin şu bildiği paralama delikli filan yapma olayına hiç girmedim. Farkımız olsun dimi :) Harfli cetvellerimle kumaş boyamak için olan Sharpie marker kalemlerimi aldım elime ve ortaya çıkan sonuç böyle oldu :)Sadece bu marka kalemlerle değil CD kalemi olarak bilinen asetat kalemleri ile de bu çalışma yapılabilir. Açıkçası Sharpie'lerin çıkıp çıkmadığını denemedim fakat CD kalemi çıkmıyor, daha önceden yanlışlıkla CD kalemiyle bi güzel pantolonumu kirletmiştim ve ne kadar yıkadıysam da çıkmadı :/